top of page

Σεισμική μόνωση κτιρίου.

 

Σεισμική μόνωση

Στα πλαίσια της διερεύνησης των εφαρμογών της Διογκωμένης Πολυστερίνης-EPS ως υλικό μόνωσης έναντι των αναπτυσσόμενων σεισμικών ωθήσεων μελετήθηκε η χρήση Γεωαφρού-EPS ως υλικό σεισμικής μόνωσης σε μια κατασκευή.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή αποτελεί αντικείμενο εντατικής έρευνας του Εργαστηρίου Γεωτεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κατά την τελευταία δεκαετία (καθηγητής Γ. Αθανασόπουλος). Τα αποτελέσματα των ερευνητικών προσπαθειών, περιλαμβάνουν αναλύσεις με τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων, εργαστηριακές δοκιμές για τον προσδιορισμό των δυναμικών ιδιοτήτων του υλικού της Διογκωμένης Πολυστερίνης και παραμετρικές αναλύσεις που αφορούν στην αποτελεσματικότητα της σεισμικής μόνωσης, Ar, σύμφωνα με τις οποίες είναι δυνατή η μείωση των σεισμικών ωθήσεων σε ποσοστό 50% με μικρά απαιτούμενα πάχη (5% έως 7% του ύψους του τοίχου) παρεμβλήματος Γεωαφρού EPS, πυκνότητας EPS 100 (20 kg/m3).

Στις συγκεκριμένες εφαρμογές ο Γεωαφρός - EPS  τοποθετείται με τη μορφή ορθογώνιων πλακών στην πίσω πλευρά της κατασκευής παρεμβαλλόμενο μεταξύ κατασκευής και εδάφους και γι’ αυτό το λόγο ονομάζεται “συμπιεστό παρέμβλημα''. Η παρουσία του επιτυγχάνει την ελαχιστοποίηση των πλευρικών εδαφικών ωθήσεων με αποτέλεσμα την ενίσχυση της ευστάθειας της κατασκευής και τη μείωση των διαστάσεων της και επομένως και του κόστους της.

 


 

Σεισμική μόνωση θεμελιακής έδρασης του κτιρίου

 

Σκυροδέτηση θεμελίων και δαπέδου υπογείου χωρίς τη χρήση ξυλοτύπων, πρότυπο prEN 14933/2006 για καλύτερη αντισεισμικότητα και μηδενισμό αστοχιών. Σύμφωνα με πρόσφατη ερευνητική εργασία που έγινε από το Εργαστήριο Αντισεισμικής Μηχανικής του ΕΜΠ, αποδεικνύεται ότι η χρήση του γαιωαφρού EPS στην διαμόρφωση και πλήρωση των θεμελίων κτιρίου, όχι μόνο μειώνει τις αλληλεπιδράσεις των στοιχείων της θεμελίωσης της κατασκευής, αλλά παράλληλα είναι δυνατή η μείωση του πάχους και του οπλισμού της πλάκας υπογείου στα ελάχιστα προβλεπόμενα από τον κανονισμό. Πλεονεκτήματα σε σχέση με τη συμβατική μέθοδο:

Μειώνει δραματικά τον χρόνο κατασκευής και σκυροδέτησης των θεμελίων, καταργεί την χρήση ξυλοτύπου στην μόρφωση των πεδίλων – πεδιλοδοκών και συνδετηρίων δοκών και διασφαλίσει την ομαλή συνεργασία μεταξύ πλάκας υπογείου και στοιχείων θεμελίωσης, επιτρέποντας την ενιαία σκυροδέτησή του. Παράλληλα θερμομονώνεται και η πλάκα του υπογείου.

 

 


 
bottom of page