top of page

Εξοικονόμηση Ενέργειας - Στόχοι 2030

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τον Ιούλιο του 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωση σχετικά με την ενεργειακή απόδοση, έθεσε ως στόχο για το 2030 την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30%

Σημείωση: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί τις προβλέψεις προ-οικονομικής κρίσης για την κατανάλωση ενέργειας το 2030 (PRIMES 2007) ως σημείο αναφοράς για τα σενάρια ενεργειακής απόδοσης, στην εκτίμηση επιπτώσεων που συνοδεύει την ανακοίνωση της Επιτροπής για την ενεργειακή απόδοση. Στις τελευταίες προβλέψεις (PRIMES 2013), η κατανάλωση ενέργειας είναι 21% χαμηλότερη το 2030 από ό, τι στις παλαιότερες προβλέψεις, δεδομένου ότι χρησιμοποιούν χαμηλότερες προβλέψεις για την οικονομική δραστηριότητα και περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις των πιο πρόσφατων πολιτικών όπως η οδηγία για την ενεργειακή απόδοση, αν και μετρούν μόνο τις επιπτώσεις της μέχρι το 2020 οπότε στην πραγματικότητα ένα «πάγωμα πολιτικής».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τον Φεβρουάριο του 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε για έναν φιλόδοξο και δεσμευτικό στόχο της ενεργειακής απόδοσης κατά 40%, για το 2030.

Ωστόσο σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οπισθοχωρεί σε ότι αφορά τον ευρωπαϊκό στόχο του 2030 για την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς ο επίτροπος Ενέργειας, Μιγκέλ Κανιέτε, υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει έναν πιο φιλόδοξο στόχο, όπως άλλωστε ζητούν αρκετοί φορείς και σύνδεσμοι. Είχε προηγηθεί τον Νοέμβριο του 2015 η είδηση ότι η Κομισιόν εξετάζει στόχο 33% στην εξοικονόμηση ενέργειας, ο οποίος δεν θεωρείται αρκετά φιλόδοξος. Στη συνέχεια, ομάδα ευρωβουλευτών ζήτησε να αυξηθεί το ποσοστό και να εξετάσει η Επιτροπή το ενδεχόμενο υιοθέτησης στόχου 35% ή και 40%. Σύμφωνα με επιστολή του Κανιέτε προς τους ευρωβουλευτές, η Κομισιόν θα αναλύσει τα δεδομένα και θα εξετάσει μια γκάμα πιθανών επιλογών από το 27% ως το 40%. Όλα αυτά ενώ είχε συμφωνηθεί τον Οκτώβριο του 2014 ο νέος στόχος να είναι τουλάχιστον 27%.


bottom of page